‹‹ Vissza a bejegyzés listához

Asus problémák, valamint jó szavak

2011. február 19. 08:37:31

Címkék: asus, notebook, laptop, kijelző, akksi, k50ab

Több mint egy éve használatban lévő laptopomról pár szó, előnyei, hátrányai, hibái.


Jó reggelt mindenkinek!

Anno 2009. december 31-én vettem meg ezt az ASUS K50AB-SX077D "fémjelzésű" kis gépezetet, jobb időpontot kiválasztani se tudtam volna, mint Szilveszter napját, de hát ha ekkor érkezett meg a boltba, akkor ez van. Hazahoztam nagy örömmel, bontom ki az agyoncsomagolt szerkentyűt és kicsit meglepődtem. Azt tudtam, hogy milyen eszközök fognak benne ketyegni, de a külsejét csak képen láttam, azon meg nem tűnt fel, hogy ez ilyen lenne. Hát igen, nem árt töviről-hegyire minden kideríteni a vásárolni kívánt dologról, mert még a képek is csalókák lehetnek. Nos ez a noti aránylag egyszerű mintázatú, elsőre olyan karbonosnak tűnt, de miután megnyugodott a szemem, kiderült, hogy szépen rendezett pontok és vonalak taglalják a felszínt a fényezett felület alatt. Igen, igen, fényezett. Ez eleinte nagyon zavart, mondván, hogy majd meglátszik rajta minden, meg könnyen sérül. Előbbi állítás ugyan igaz, hogy ujjlenyomatolvasónak is használható a felülete, mert ezen szinte minden érintés meglátszik. Ellenben a sérülés nem mutatkozik meg rajta. Bár amennyire lehet vigyázok rá, volt, hogy macska húzta végig a körmét rajta, vagy tesóm ejtett rá élesebb tárgyat, ám a felület egész jól tartja magát. Ez mindenképp pozitívum számomra. Először azt is hiányoltam, hogy miért nincs a monitor fölött az a két "karom", amit ha lecsukok, összezárja a notit. Végül is ezekre sincs szükség, ha lecsukjuk a fedelet, érezni, hogy erősebben tartják a pántok. Egyelőre ezek pántok egész masszívan tartják a kijelzőt, soha semmi baja nem volt még, noha az igaz, naponta csak 2-3x csukom-nyitom. A fősulis laptopok ettől már rég ki akadtak volna.

A kijelző maga szép, hátránya, hogy erősen tükröződik. Nekem ugyan előtte van az a fólia, amit még vásárláskor adtak, ám hiába szedném le, akkor is "látnám magam a kijelzőn". Ezzel szemben az asztali 22 colos ASUS monitor már megfelel ennek a követelménynek, vagyis nem zavar a tükröződés.

Hardveres hibák? Hm..., hm..., lássuk csak. 9 hónap sem telt el a garanciából, máris gondok adódtak. Először csak kisebb csíkozódást véltem felfedezni, valamint a feketén és zöld színeken érdekesen előtűnő piros pöttyök zavartak. Ez így nagyon nem volt jó, főleg amikor már ilyet produkált:

Hibás ASUS kijelző kábel

Igen-igen. Az oldal háttere egyszínű fehér volt. Magát az oldalt azért nem reklámozom, de talán sokan kitalálják melyik is az :D Ez a csíkozás amúgy csak fehér háttér előtt volt zavaró, akkor viszont nagyon. Be a boltba, elvitték, megnézték, másfél hét múlva visszajött. Azóta jó.

Azt mondják melegszik? Hm... nyáron ez igencsak kellemetlen, de télen elég jó fűtés, ahogy a lábamra fújja a jó meleget. A mag és a videókártya körül "kellemes" 80 fok leledzik, terhelés hatására megüti a 90-et, de nekem még soha nem ment 92 fölé, pedig többször erősen le volt terhelve. Nem programokkal teszteltem, ezek pusztán megfigyelések, amit Everest ad, valamint egy kisebb és szerintem hasznosabb ingyenes progi, ami a magok, valamint a GPU, winchester hőmérsékletét mutatja, a mérés közben elért minimum/maximum külön oszlopokban található. Sajnos a neve nem jut eszembe, a gépen meg a szervíz óta nincs rajta :(

Ami mostanság megint előjött tegnap - ez legutóbb pár hónapos korában tűnt fel -, hogy akksim lemerült, ok, felteszem töltőre, tölt-tölt. Eléri a 100%-os töltöttséget és még mindig tölt. Akkor már erősen gyanús, mikor egy óra elteltével 100%-on még mindig világít a töltést jelző led. Akkor este kihúztam a töltőt, mentem aludni. Reggel töltő bedug - mert hát ha nem kell cipelni, akkor maradok töltőn - és még megint világít a töltést jelző led. Úgyhogy marad a lemerítés és az újrafeltöltés.

Ami az akksihasználatot, illetve az állandó töltőhasználatot kérdését érinti én azok táborát erősítem, akik nem veszik ki az akksit még hosszabb - értsd: napokig vagy egy hétig - egyhelyben való munka esetén sem. Hogy miért? Lássuk csak. Előfordult nem egyszer, hogy elment az áram, vagy apum lecsapatta a biztosítékot. Most ha nincs benne az akksi, akkor ugyanúgy lekattant volna, mint az asztali gép, mert hát nincs szünetmentes. Így gyorsan átváltott akksira és nyugodtan mehettek tovább a dolgok. Ha mondjuk egy hétig töltőről üzemelek, akkor e noti esetében, de gondolom a többi is így van, néhanapján azért le kell meríteni. Szerencsére nem tölti folyton az akksit, csak 95%-os töltöttség alatt elindul a feltöltés, én meg azért nekem akarom gallyra vágni az akksim, ekkor inkább lemerítem és 7-9% között ismét ráteszem töltőre... mint most is :) [ az elhasználódottság 13% körül ugrál ].

A noti egy másik - mondjuk így hátránya -, a rövid akkumulátoros üzemidő. Közel másfél órát képes a 4400mAh-s akksi teljesíteni és sajnos nem igazán láttam a piacon nagy akksit, a max eddig 5600mAh-s volt ehhez a notihoz. Bezzeg EEE pc-khez van 10800-as is...

E ketyere már az "új" kiadáshoz tartozik, így kihagyták belőle a gyengébb videókártyát, de sebaj, annyira nem is hiányzik, főleg, hogy sokat úgyse lehet vele nyerni, akkor meg minek?

Még egy apró gond szokott vele előfordulni, de ez már driverhiba. Windows oprendszernél több videókártya driverrel és verzióval is kipróbáltam, de többször is előjött az a hiba, hogy hibernálásból felébresztve lehalt a képernyő. Hol fekete lett, hol kék halállal adta meg magát, hol pedig "kikristályosodott" a monitor és mindenféle színt játszott. Ez utóbbiról még nem sikerült képet készíteni, mert pár másodperc után újraindult a gép. Szerencsére már jó ideje nem jött elő ez a hiba, lehet az új driver miatt... majd kiderül. De összeségében szerintem egy jó gépről van szó. Játékok és programok egyarányt elfutkároznak rajta szépen, pl photoshop, 3d max, stb. Gyorsnak is mondható a maga nevében, jól használható billentyűzete van, szóval jó kis kütyü. Úgyhogy én meg vagyok vele elégedve, probléma meg úgyis van minden elektronikusan működő kütyüvel, csak a szám szerint nem mindegy, hogy mennyi. Remélem a garancia lejárta után is jól fog viselkedni, nem döglik be és sok évig tudom használni.