‹‹ Vissza a bejegyzés listához

Egy kis éji zene

2012. július 25. 22:06:21

Címkék: kedvenc zene pianoguys lindsey dallam ábránd

Kedvencek és új zenék mostanság, csak összefoglalva, hogy miként tud betörni egy ismeretlen dallam az ember agyába és szívébe. Valamint hogy miként lehet találni új, és vidám zeneszerzőket.


Nem is tudom, de mikor először meghallottam a rádióban ezt a számot, már akkor feldobott. Ne kérdezd miért, vagy mi tetszik benne, magam sem tudom. Rengeteg jó szám megy a rádióban (jelen esetben itthon főleg a Class Fm megy - csak hogy reklámozzam picit, bár van neki elég reklámja - amúgy meg tökmindegy csak szóljon valami), meg akad azért bőven rossz zene is, amikor azon vagyok, hogy legyen minél előbb vége, mert nem bírom hallgatni. Nem is ez a lényeg. Az említett zeneszám valahogy annyira ritmusos, annyira felélénkíti a lelkem meg a képzelőerőm, hogy az hitetlen. A dallamra azonnal több tucat kép, jelenet ugrik be, amelyeket általában A Testőrség történetébe szövöm bele, persze sajnos csak képzeletben, mert nehezen haladok vele. De akármilyen más mozzanatok, akciók, szerelmes, romantikus képek özönlik el a búrám, jól esik fantáziálni akármiről, akár harci, akár csak érzelmek vezérelte jelenetről legyen szó. A kettő - mármint a zene és az ábrándozás - erős szimbiózisban élnek, bár egyik is éldegélhet a másik nélkül, de sokkal erőteljesebbek, ha mindkettő adott :) Zenével sokkal jobban megy a történetírás, a rajzolgatás, maga a munka is, az idő is.

Hogy melyik ez a zene? Hm, valahogy ez már kívülesik a kedvenc műfaji határokon, anno a Linkin Park - Numb című számmal voltam így. Meghallottam, megtetszett és már akkor is a youtube volt az első, amibe bepötyögtem és ott hallgattam meg vagy ötvenszer. Nem, nem tévedek, annyiszor biztosan :) egész délután meg este az ment. De azóta se untam meg. Az LP az örök kedvenc marad, bár a mostani számaik már kevésbé jönnek be, a régieknek olyan, mintha több mondanivalójuk lett volna. Manapság valahogy csak az ütem az, ami átjön, de a mondanivaló az már nem. Régebben a klippek is jobbak voltak, most már túlságosan animált az egész, ezáltal elveszik belőle az élet :(

No de kanyarodjunk vissza arra a "titokzatos" számra, ami olyan kedvenc lett mostanság. Sokáig se címet, se előadót nem tudtam, csak úgy belopta magát az agyamba és már akarva, akaratlanul is dúdoltam a számot. Aztán amatőr módon rákerestem a dalszövegre - mert hát általában a rádióban is előbb mondják a dal címét, utána adják le, én meg mire észbekapok, már azt se tudom mi volt az. Angol számoknál ez valahogy nagyobb kihívást jelent, hogy huh, mit is énekeltek, hogy is volt, de többnyire ott is sikerül kibogarászni a számot, legalábbis jópárszor már sikerült. Szóval, gugli barátunk és a youtube segített, így meg is lett:

Az nem érdekel, hogy milyen megaizé vagy hullócsillag egyik szereplője vagy nyertese, maga a zene a lényeg. Nekem tetszik, bár nem lépett legelőlre a ranglétrán, azért tekintélyes helyet foglal mostanság el. Hogy esetleg valamelyik nap jön-e hirtelen valami új zene és elmossa-e ezt? Azt nem tudom, de minden nap van egy-egy kiugró zene, amit többször meghallgatok, ha tehetem. Jó is ez így, váltakozva, mikor milyen zene illik az aktuális kedvemhez. És hogy miért írtam le mindezt? Csak úgy jött, meg valahogy engem is meglepett, hogy ilyet hallgatok. Persze nem szokott ritka lenni egy-egy szokatlan zene, a különféle filmzenék, esetenként egy-egy ária :D. Ami mostanság nagyon bejön, illetve akik bejönnek, az a Piano Guys és Lindsey Stirling. Hallottál már róluk? Nem? Én is csak véletlenül. Ha jól tudom az ezmiez.com-on bukkantam rájuk először. Aztán kiderült, hogy van csatornájuk is a youtube-on. Azóta azért ők is szépen feljöttek a képzeletbeli ranglétrán. Szeretem őket, jópofák, viccesek és jó dolgokat művelnek. Bár ez csak egy, a sok közül, de itt egy példa ízelítőül:

Nah milyen volt? Akkor itt van Lindsey is, akkor egy kis hegedűvel játszadozik:

Be kell vallanom, a leányzó pörgős zenét játszik, de meg is lepett, hogy úgy ugrál sőt, olyan mozdulatokat vet be, hogy csak nézek, ezt meg hogyan? Mindenesetre mindannyian jók és csak tisztelni tudom őket :) No meg persze hallgatni, amit előadnak!

Szerk.: És akkor a Sunrise Avenue-t nehogy kihagyjam, ez is lement már nem egyszer :) Meg persze van még pár jó számuk. Szóval szóljanak hát! ;)

1 anna22e

2013. december 19. 17:19:21

ez szupi,jó a zene: