‹‹ Vissza a bejegyzés listához

Mezőkövesdi fejlesztések és a meggondolatlanság

2012. március 30. 16:34:56

Címkék: mezőkövesd, fejlesztés, építmény, projekt, csarnok, kánya, meder

Az utóbbi időben Mezőkövesden két igencsak nagy beruházásról - Kánya patak és a piaccsarnok - alkotott negatív vélemények hada.


Már régen írni szerettem volna, de mindig közbejött valami, illetve csak elmaradt az, hogy pötyögjek pár sort, ám mostanra már kellően fel lettem paprikázva. Persze nem most – vasárnap reggel napfelkelte után - , hanem az utóbbi időben. Hogy min? Hmm... a mérnöki ügyességeken... illetve baromságokon. Ehhez kell annyi iskolát elvégezni, hogy utána pedig akkora baromságokat csináljunk, hogy az józan paraszti ésszel fel nem fogható, mivel az effajta mérnökurak se nem józanok, se nem parasztok, de eszük sincs – max úgy tűnik, mintha lenne. Szóval, hogy mik ezek a dolgok? Rögtön a településünkön, Mezőkövesden van két ilyen „objektum”, ami kicsapta a biztosítékot.

Hmm... hm.. melyikkel is kezdjem? Legyen a Kánya patak rekonstrukciója, mert itt inkább a természethez van köze. Az addig teljesen rendben van, hogy pályázik egy-egy szerv, még kap is pénzt, de hogy ilyen tervre adjanak... hát a bíráló intézetekben is valami marha okos „tisztek” ténykednek.

Kánya patak régen Kánya patak most
Ilyen volt... majd ilyen lett...

Az ilyen volt és ilyen lett képek talán teljesen magukért beszélnek. Anno bár egyenetlen volt a meder, de fák övezték a partot, kellemes környezet tarkította, mióta itt élek és emlékszem is a dolgokra – az olyan jó 20 év – azóta egyszer nem tapasztaltam semmi gondot a patakkal. Többször volt kiszáradva mintsem folyjon benne bármi is, bár tény, hogy volt néhány, de tényleg csak néhány alkalom, mikor csurig volt vízzel és mindenki „megcsodálta”, hisz sokaknak ott van a házuk a part mellett. Ezzel szemben NEM öntött ki, csak alulról súrolta a hidakat. Szó mi szó, kellemes kis élővilág foglalta el és rendezkedett be, élt, fejlődött. Végig fák övezték, a meder két oldalán át is kényelmesen le tudott jutni ember és állat is a vízhez, vagy akár át is kelni. Tehát a természet alkotta.

Erre fel jön pár emberke, akik végig dózerolják a környékét, kivágják az összes fát, letesznek pár beton lapot, ahogy esik, csak többnyire egymás mellett legyenek és mint akik jól végezték a dolgukat, elmennek, a projekt befejeződött... a nagy büdös francot. Számos probléma van ezzel a kibetonozott mederrel, amiből néhány utólag pótolható, de a fontosabb részre előbb kellett volna gondolni.

  • 1.) Az oldalsó betonlapok dőlésszöge elég meredek, így az embernek igencsak kapaszkodnia kell, hogy ki tudjon mászni, ha véletlenül oda keveredik. Persze, fiatalok sitt-sutty kimásznak, de egyes állatoknak ez már igencsak gondot okoz. Míg föld volt, fel tudtak kaptatni, ám a betonlapokon ez már nem így megy. Egy négylábúnál ez egy kicsit más (noha láttam nyulat kiugrani röpke pillanat alatt, de ne őket vegyük alapul :) ).
  • 2.) Ha már egyszer ilyen meredekre „sikerült” ez a csodaszép építmény, miért nem lehetett itt-ott valamiféle lépcsőket beiktatni, ott legalább állat-ember-emberállat is könnyen kisétálhatott volna. Nem-nem 10-20 méterekre gondoltam, de pár száz méterenként csak lehetett volna valami...
  • 3.) Értem én, hogy ki kell vágni az összes fát, mert a munkagépeknek kell a hely, no de azért csak jobban mutatna néhány facsemete a partokon. Bár a természet úgyis visszahódítja, de idő kell neki is.

Szóval „csak” ennyi gondom van ezzel... beleölünk x száz milliót – vagy talán volt az milliárd is, amiből egy nagy része biztos le lett nyúlva –, de ilyenekre nem gondolunk... mert minek, ugye? Bár a videóban említi a tereprendezést... ami annyiból áll, hogy eltűnt néhány köbméter föld...

Leírás és videó róla:
http://www.mezokovesd.hu/index.php?action=showart&id=489


Ehhez az értelmetlen fakivágáshoz kapcsolódik még, hogy a télen jött pár nagyon okos és szemfüles egyén, akik elkezdték a fákat vagdosni a villanydrótok alatt. Lakott területen semmi gondom nincs vele, no de a határba, ahol már rengeteg éve ott állnak a fák, mi a francé kell kivágni? Eddig nem zavarta őket, csak most heccből kidöntötték őket... azóta is ott fekszenek. (Nem, nem vágunk le belőle egy kicsit sem, inkább tőből kivágjuk) Miért? Mert fölötte van egy nagyfeszültségű vezeték, vagyis majdnem fölötte, mert ha a fák nézőpontjából figyeljük a dolgokat, akkor jó pár méterre távolabb van, nem közvetlen felettük a vezeték, VALAMINT vagy 3-4 méterrel magasabban is a lombkoronájuk fölött. Nem gond, hogy az a fajta fa – részben akác meg valami egyéb fajták is odakeveredtek – abban a talajban olyan lassan növekszik, hogy évente mindössze pár centit nyúlik, de azért ki kellett vágni tőből. Csak gratulálni tudok. Ha valaki kérte őket, annak is.

Szóval ennyit a természet oldaláról. Most jöhet az emberek oldaláról történt kellemes dolgok, hogy ne érje szó a ház elejét. Mi is az? Nem más mint... a nagyon várt... a hihetetlen szép...éééés mindenek felett a világ legpratikusabban megtervezett... piaca. (Na most azért érezni kellett volna azt a lenéző, szánalommal teli, ironikus hangvételt...)


Tehát, itt egy kép az új épületről, de az alábbi linken van még néhány: http://www.mezokovesd.hu/index.php?action=showart&id=481

Az új piaccsarnok

Mit lát a Kedves Olvasó? Megépítik ezt a jól kinéző építményt, melynek előnye csak annyi, hogy új. Wáó... no meg, hogy nem tudom hány milliót, milliárdot emésztett fel ismét ez a hatalmas ügyesség. A piacnak van egy nyugati szárnya is, ahol a húsárus pultok kerültek, azzal nincs semmi baj, szép, viszonylag tágas a folyosó és fedett, világos (és itt a fedetten van a hangsúly). Ugyanez nem mondható el a képen is látható részről. A szélén egy körbe építettek ugyan tetőt, ám mindenfelé kisebb-nagyobb inkább díszítésként szolgáló lyukak vannak, amin télen csak úgy ömlött át a hideg... és a szél. A közepén lévő orbitálisan nagy "résről" ne is beszéljünk. Valamint arról se, hogy a külső fedett részeknél is a tetőszerkezet szinteltolása miatt részben nyitott a placc. Mi a tanulság? Télen bejön a hideg, ha esik, megáznak, ha fúj a szél, megfagynak... mire jó akkor? Hát semmire, szép, meg új... de mindössze ennyi. Aki ismeri az egri piaccsarnokot, az tudja, hogy egy hatalmas nagy épület, ami – és ez a fontos – fedett. Nem ázik az árus, meg a vevő se, nem fagy a meg a termék, nyáron nem döglenek meg a forróságban, tehát praktikus. Ha lenne egy remek kis tetőszerkezet ezen a mezőkövesdi építményen is, tele ablakkal, egy szavam se lenne... persze ahhoz az oldalsó falakon sem kellene hatalmas lyukaknak tátongani. De hát a mérnök urak csak terveztek, ez jól néz ki, jó lesz a parasztnak. Hát k**vára nem jó... csak épp nem tud mit csinálni.

Visszatérve a tetőszerkezetre, jó lenne egy, bár úgyse lesz. Figyeljük meg a képet a piaccsarnokról. Mit látunk? Igen-igen, embereket, de most a tetőt kell sasolni. Ott van mindkét oldalon, meg a nem látható másik tetőrészen is 3-3 ablak. Kérdem én, mi a büdös francé kell az oda? Felesleges pénzkidobás, mert hogy fényt nem ad, az tuti, de a terveken milyen jól nézhetett ki. Atyaúristen... teszünk oda ablakot, hogy majd kinyissuk nyáron szellőztetni a csarnokot vagy mi a fene?

Ami azt illeti, ez a projekt neve: „Vonzó és élhető városi környezet kialakítása Mezőkövesden"

Vonzónak lehet vonzó, de hogy mennyivel lett élhetőbb. Szerintem gondolkodni sem ártott volna előbb. Kikérni az emberek és FŐLEG az árusok véleményét, hogy mit gondoltok a tervekről? Ha meg volt ilyen és senki nem szólalt fel – vagy el se ment, akkor díjazom az embereket.

Na, jó, azt hiszem, befejeztem. Kellőképpen kimorogtam magam. Bár még lehetne folytatni, hisz mindkettőnek vannak előnyei is, de itt inkább a hátrányok kiemelése volt a lényeg, mert azok jobban felkorbácsolták az indulataimat.
Azért minden jót és szép napot :)

Forrás: részben saját kép, részben mezokovesd.hu

1 Molnár Gyula

2013. április 4. 12:09:50

A tél folyamán voltam árulni a piaccsarnoknak nevezet valamiben,valóban egy elcseszett építmény! Havazás alkalmával vastagon terítve lett az árú hóval.Az eltolt tetőszerkezet miatt kegyetlen huzatos a tér ,a két tető között szabadon áramlik be a hó ,esős időben pedig a vízpermet. Ezt a téves tervezést, kevés ráfordítással korrigálni lehetne.