‹‹ Vissza a bejegyzés listához

Égi tünemények

2009. július 18. 06:20:40

Címkék: ég, csillag, éjszaka, meteor

Éjszakai események, gondolok itt minden olyanra, ami az égen történik :)


Szép jó reggelt! Még csak most kelt fel a Napocska,ám a kinti élet beindult, a madarak már csipognak és keresztül-kasul szelik a levegőt a reggeli után repülve. Ám néha az éjszakai dolgok is teljesen lenyűgözőek tudnak lenni. Hogy mik is? Hmm... kezdjük az elején.

Akármilyen évszakban is járunk, a csillagos égbolt már maga is nagyon érdekes és szép tud lenni. Megannyi ragyogó kis pontocska tündököl odafent és lehet válogatni, hogy melyik kié legyen. Bár egyformának tűnnek a földről szemlélve, mégis sok mindenben különböznek, ha másban nem is, de méretükben, távolságukban, hőmérsékletükben biztosan.

Egyszerűen jó őket nézni. A minap is - igaz, csak pár percig, de - barátnőmmel is kémleltük az eget és számos különös dolog található odafent. Például egyszerű civil ember ha lát valamit az égen, ami fényes és mozog és még villog is, hogy az egy repülő. Nos, de mi van akkor, ha az csak fényes és mozog? Repülő szerintem nem lehet - bár nem vagyok szakértő - ,mert azoknak a helyzetjelzői villogni szoktak. Akkor mi más? Talán egy valami repülő eszköz, ami a tudósokat segíti? vagy egy keringő műholdról tükröződik pont így vissza a fény? Sokminden lehet, hiszen rengeteg minden repked a fejünk felett.

Ezen az éjszakán láttunk egy ilyet is, no meg kipécéztünk magunknak a fejünk fölött lévő csillagot és úgy tűnt, mintha mozogna. Nem, nem, nem ittunk semmit, földrengés sem volt, ám tényleg úgy tűnt. Az emberi szem át tud verni minket egész egyszerűen. Mindenesetre érdekesnek bizonyult :)

Régebben, valamelyik este, ahogy bicikliztem épp haza, láttam valami furcsa dolgot. Nyugat felé valami hirtelen fényesség fakadt, afféle robbanásszerű, vagy mintha egy rövid pillanat erejéig felkapcsolták volna a lámpát... egy igen erős lámpát. Nem a földfelszínen történt ez, hanem magasabban az égen. Különös és elgondolkodtató volt, ám a mai napig nem tudom mit láttam. Biztosan nem egy villám rövid életét.

Ám ha már villámoknál járok. No, ők is nagyon szépek tudnak lenni éjszaka. Valahogy szeretem. Azt a kis időt, míg meg lehet figyelni őket, míg bevilágítanak mindent, és az utánuk következő halk vagy hangos dörrenést. Bár arra ébredni, hogy villant valami és akkorát dörög, hogy majd leesek az ágyról... az korántsem jó, ám valahogy nem tudok haragudni rá. Mert utána milyen jó arra elaludni, ahogy az esőcseppek kopognak a háztetőn! :) Feltéve ha esik, de amikor ez történt, akkor pont esett, szóval jól jártam.

És még egy ritka eset előfordul, ami végül is nem ritka, ám csak néha-néha vesszük észre. Ők pedig a "hullócsillagok". Anno rengeteget néztünk. Volt, hogy barátokkal kifeküdtünk egy-egy relaxációs székbe az éjszaka eljöttével az útra vagy a közeli határba, ahol a lámpák sem égnek, vagy csak egyszerűen a kertbe, aztán vártuk őket. No, azért felkészültünk, olyan szempontból, hogy akkor érdemes bekészíteni a meleg teát, mikoris "rajzás" van. Sokszor előfordul ilyen az évben, csak ekkor el kell zavarni messzire a felhőket. Nem kell mindig a híradóra várni, vannak évente beköszönő rajok is, ha jól tudom, Perseidák, Leonidák és a többiek.

Ha mindig lehetne kívánni egyet egy-egy ilyen "csillag" megpillantásakor, akkor bizony már nagyon jól élnék :) Több százat már biztosan láttam. A leghosszabb ideig látszódó pont az utcánkkal párhuzamosan repült el, ő volt talán a legszebb is, hosszú másodpercekig lehetett nézni őt, nemcsak egy röpke pillanatig. Volt olyan időszak is, mikor egy éjszaka alatt több mint ötvenet láttam, vagy lehet százra is rúgott a számuk, és mindezt pár óra alatt. Ekkor nagyon nagy rajzásnak lehettünk szemtanúi.

A lényeg, hogy jó ilyeneket látni és gyönyörködni bennük, közben jókat beszélgetni és kémlelni az eget, hogy ki lát minél hamarabb egyet. A nyári időszakban pedig valahogy ki kell egyezni a szúnyogokkal, hogy hagyjanak békén. Remélem még sok rajzást láthatok, nézd meg Te is! :) Szerintem nem éri meg kihagyni egy ilyet, bár sajnos mostanság túl sokszor kihagytam már, ám rengetegszer láttam is, úgyhogy ki lehet egyezni. És Te mennyit láttál?