‹‹ Vissza a bejegyzés listához

Föld Napja és a Lyridák

2010. április 25. 12:38:08

Címkék: föld, nap, meteor, raj, lyridák

Igaz, már csütörtök régen elmúlt, de azért pótolom az erről a napról való elmélkedést.


Hogy mi is e napnak a lényege? Nos, talán a Föld órájához lehetne hasonlítani, bár itt a bolygónk már kap egy teljes napot az ünneplésre. Igen, egy teljes nap, de sokaknak ugyanúgy nem jelent semmit, hisz már reggel azt láttam, hogy munkába igyekvő ember dobja el a fűbe a csikket... hogy b*szd meg... de ez ilyen, nem lehet ellene mit tenni. Én szokásomhoz híven megpróbálok megtenni mindent amit tudok, persze csak mértékkel, én sem viszem túlzásba. Hisz sok mindent tehetnénk, de egyelőre azzal megelégszik a lelkem, hogy nem szemetelek, nem taposok el állatokat és vigyázok a kisebb-nagyobb élőlényekre. Túl sok beleszólásom sajnos nincs ezen felül, hisz szennyezéseket megállítani nem tudok, max a saját részem csökkenteni.

E nap reggelén is két csiga ott "aludt” az úton, vagy valaki odatette, nem tudom, de jobbnak láttam őket inkább az út menti árokba tenni, így legalább nem autókerék által halnak meg. Maga a nap eltelt, bent punnyadtunk az iskolatermekben, mert elmaradt egy-két óra... hát ez is ilyen, csak vártunk.

Ám megkésve bár, de olvastam valamicskét a neten és az időkép mint máskor, most is tudott segíteni. Lyridák? Mi is az? Oh, egy "ősrégi” meteorraj, mely évről-évre visszanéz ránk. Csak sajnos a rajzás az pont csütörtök hajnalban történt, így arról lemaradt, de elvileg érdemes volt figyelni a következő éjszakát. És volt is értelme... fél óra ácsorgás után az éjszaka közepén (már 11 körül járt az idő) alig egy másodpercre feltűnt egy apró csóva az égen. Nem volt túl nagy szám, de már jó ideje nem láttam ilyet és most érdemes volt bepótolni. Csak ácsorogni a sötétben és az eget fürkészni, hogy találunk e rajta fénylő csóvákat. Percek telnek el és nem mozdul az égen semmi, unalmas várakozásnak tűnhet, ám némi jó társasággal, forró itallal, esetleg egy napozóággyal megerősítve a dolgokat még kényelmesebbé és élvezetesebbé lehet tenni az éjszakát. Sőt, ha van türelem és kitartás hosszú órákon keresztül is el lehet nézegetni a sötétlő égboltot. Bár manapság a fényszennyezés már majdnem mindenütt ottvan, azért még mindig élvezetes tud lenni egy-egy ilyen égi látványosság. Én csak javasolni tudom, hogy legközelebb, ha jön egy-egy ilyen raj, akkor ki kell menni és megtekinteni. No meg persze elmélkedni és kívánni is lehet tőlük. Egy csoda, egy kívánság. Az pedig, hogy teljesül-e, bízzuk a Sorsra, hisz ő irányít mindent... vagy mi magunk? Ez már nézőpont kérdése.

Folyt. köv...

1 XY

2010. április 30. 16:29:34

hello! iwiw-re ha még meg van elpasszolná d a meghivodat a hajnalifeny (kuk) citromail (p) hu-ra? nagyon köszke!!!pussz