‹‹ Vissza a bejegyzés listához

Kroton esettanulmány

2009. október 20. 22:12:18

Címkék: kroton, szobanövény, csodacserje, virág, kutyatej, betegség

Némi információ a krotonról, amit az évek során sikerült megtudni róla.


Codiaeum Variegatum, szép kis latin név, én inkább egyszerűen Codinak vagy krotonnak hívom, bár az emberek szeretnek vele viccelődni, ugyanis a nevével lehet játszadozni.

Anno, mikor megkaptam, ennek már legalább 6 éve, ám lehet még öregebb - ebben kicsit bizonytalan vagyok -, még elég apró teremtés volt a maga alig 15 centijével. Egy virágboltból származik, azóta a szobámban tanyázik és igen nagy éket képvisel a szobámban a kezdetektől fogva.

A levelei szépen zöldülnek mikor fiatalok, és az égnek - de legalábbis a plafonnak - merednek, aztán az idő elteltével színpompás levelekké alakulnak át, valamint egyre lejjebb és lejjebb hajolnak, mivel jönnek az új levelek. Így tehát egy levél élete folyamán legalább 180 fokot megtesz, míg végül lefelé a föld felé néz. "Kis” krotonom érdeme, hogy eddig alig hullatott le levelet, bár az utóbbi időben többet is leadott, de még mindig nem vészes.

A levélhullás oka több szálra is visszavezethető. Megeshet, hogy huzatos helyen áll, ami nem tesz jót neki, vagy ha 15 foknál hűvösebb helyen van, vagy ha netalántán sötét helyen vannak a levelei, akkor egy idő után kifakulnak és lepottyannak. Nálam az utóbbi jöhet számításba. Ahogy nőtt a kis növény egyre több levél takarta el az alsóbb, kisebb levélkék nem kaptak elegendő Napsütést/fényt, így elhaltak. Bár foghatjuk a "természetes” öregedésre is, hisz az ember is megőszül, a több mint 6 éves kroton a maga 1,15 méterével már igencsak méretes darab azok között, amiket én láttam. Igaz, szó mi szó, több öreg Codi-t is megfigyelhettem, ám ők javarészt lecsupaszodtak és csak a felső részükön lehetett látni 15-25 levelet és annyi. Ez az előbb említett okokból adódhat. Vagy esetleg még a nem megfelelő öntözéstől.

Mert náluk ez is fontos. És ügyelni is kell rá. Én már megjártam... míg kicsik, méretüktől fogva kevesebb vizet vesznek fel, ám ha megnőnek... kétnaponta legalább öntözni kell, nyári időben pedig akár naponta is. Legalábbis az enyémet igen. Mert ha szomjas, ő aztán jelzi. A levelek kezdenek lekonyulni és ebből a kókadt állapot mutatja, hogy azonnal kér egy kanna vizet. Locsolás után egy órán belül már visszatér normál állapotába. Ám míg vízhiánnyal küszködik erős gondok üthetnek be, így hát legyünk mindig résen és öntözgessük szépen. Hogy mire is gondolok? Őkelme szereti a Napsütést (nem a nyári égető Napot, hanem a kellemes tavaszit), de főleg a fényt, azért is színesedtek be ennyire a levelek. Ám ha szomjas és nem kap a vizet, a levelei sokat veszítenek víztartalmukból, sokkal puhábbak lesznek, valamint a Nap is bántja őket, ezért a színes levelek ilyenkor erősen kifakulhatnak. Lásd a lenti képeken:


Fakó levél

Beteg levél

Krotontermő II.

Krotontermő I.

Tehát jobb vigyázni, különben így járhatunk mint én. A beteg levél végül is a vízhiány miatt száradt ki így, hogy a Nap is rásegített.

Ám ha ilyen "apróságokat" el tudunk kerülni és szépen nevelgetjük krotonunk, meghálálja. Akkor lepődtem meg, amikor az első virágok és termők megjelentek. A virágai egyszerűek, csakúgy, mint a termőszára. Kis szerteágazó virágok ragyognak a szárain egy-két napig, aztán lepotyognak. Ám a száron akár hónapokig is teremhetnek virágok. Ha elég ügyesek vagyunk és a szerencse is mellénk szegődik, megpróbálhatjuk beporozni a termőket. Ez vagy sikerül, vagy nem. Erre még nem sikerült rájönnöm, hogy pontosan mikor is alkalmas a termőket porozgatni. Ám egyszer sikerült. A termő szár hamar feladja a harcot, ha nem termékenyítjük meg. Ugyan kicsit furcsa alakúak és egy idő után ragacsos "vízcsepp” jelenik meg a végükön, a porzást a megfelelő időben kell elvégezni. Különben a termők sorra lehullanak. Ám egy alkalommal (harmadik virágzáskor) sikerült úgy beporozni, hogy növésnek indultak a magok. Maga a termő megduzzadt és majd borsószem nagyságúra nőtt több hét alatt. Aztán egy váratlan pillanatban kipattant a megkeményedett tokból a két magocska. Úgy kellett megkeresnem, hogy vajon hova is repültek. Örömteli pillanat volt ez.

Ám ha sikerül is megtermékenyítenünk a termőket, ne vegyük készpénznek a sikert, mivel megeshet, hogy ilyenkor is leperegnek egy idő után.

Mára ennyi, majd még folytatom, de aludni kell térni. :)

A bejegyzésnek van folytatása is: Kroton és a harc


A két kis ifjon...

3 kroton

Virágok

Kroton felülnéz...

2 McBayer

2010. február 8. 17:46:24

Meglehet, olvastam már én is ilyet, de nekem a Napfényre még sosem panaszkodott, bár a nyári forróságban lehúzom a redőnyt, nehogy megégesse a leveleit - bár már ezzel egyszer pórul jártam. Ám most úgy tűnik tényleg kigyógyult a betegségéből, mert 6 száron 20 új levél nő

1 zsoka

2010. február 8. 09:21:06

Nekem is van egy szép példány, a korát pontosan nem tudom, 5 év kürüli. Már közel egy éve virágzik.Szerintem a napot nem szereti, csak a világosságra vágyik.
üdv. zsóka