‹‹ Vissza a bejegyzés listához

Netes dolgok kora reggel

2010. november 23. 05:50:50

Címkék: internet, adminisztráció, levél, e-mail

Néhány apróság, ami a napok furcsának vagy hasznosnak bizonyult.


Talán túlaludtam magam, pedig sokat nem is, mert össz-vissz vagy 6 órát ha szundítottam. Ilyet ugyanis még nem írtam, bár ha azt nézzük ez sem különlegesebb egyik bejegyzésnél sem, max azért érdekesebb, mert munkába vág.

Nos, add1: Még vasárnap írtam a pixmániának egy levelet, amiben egy termékről érdeklődtem. Ők igazán gyorsak voltak, tegnap már vissza is írtak. Nagy örömmel nyitom meg a levelet, hát túl sok mindent nem láttam benne. A fejléc megvolt a logóval együtt, és még ennyi:
"Tisztelt McBayer!
K"
nos, ha valaki nem ért a dolgokhoz, vagy éppenséggel nincs Thunderbirdje vagy egyéb levelezős alkalmazása és ott sem tudja megnézni a mailt, akkor viszont kicsit morgolódhat, mert nem tudja elolvasni a levelet. Persze, ez lehet a vipmail hibája is. Akárhogy is, a vipmail (ahogy a legtöbb levelező is) a levél text/html változatát jelenítené meg, ahol az első "speciális karakternél" - ami jelen esetben az "ö" - elakad. Gondoltam, hogy itt valami bibi lehet, úgyhogy levél letölt, megnyitás szöveges fileként, és lám, ott volt a szöveg többi része is. De persze a Thunderbird is lazán megnyitja.

Add2: Jelenleg "oh, dícső, nagy newhostingnál" leledzik az oldalam. Ha megesik az, hogy nem jön be az oldal, hát no, megint rosszalkodik a szerver. De azt kezdtem megunni, hogy a hírekért is oda kell mászkálni, hátha történt valami. Nooo, neeem. Nincs kedvem. Inkább egy kisebb preg_match(), és az admin oldalra való bejelentkezés után már látom is, ha történt valami. Sokkal kényelmesebb és jobb. Csak a hírek oldal néha elég kusza tud lenni, így meg kell küzdeni azzal a reg exp-pel, mire jó lesz. De megéri.

Add3: A Google Analytics egész hasznos kis kütyü, ám én is szeretném, kik járnak az oldalamra, hány lapot töltenek le. Azt, hogy honnan, az már kevésbé érdekel, majd a Google kísérletezik vele, hogy beazonosítsa a helyet. Engem csak az érdekelt először, hogy mennyi lapot töltenek le naponta az emberkék... vagy robotok. Csabi segített benne, hogy van erre egy jó kis függvény - sajnos még mindig nincs a fejemben az egész php-s függvénylista - , de így most már be vannak valamennyire azonosítva a host-ok is, már ha sikerül beazonosítani őket. Ennek köszönhetően hamar fény derült arra, hogy számos robot (googlebot, crawl) közlekedik az oldalamon, jelentős "forgalmat" generálva ezzel, amit még a google Analytics sem tud jól kiszűrni - vagy én nem tudom jól beállítani - , de az USA-tól kezdve az USSR-ig több országról is vannak 0 másodperces látogatások... inkább robotok. E kis listának köszönhetően még inkább lehet számolgatni, hogy hány valós személy járk-kel az oldalon, valamint ha "olyan kedvem van", letiltom egyes emberkéket, mint az Oroszországból érkező egyes spider-eket. Túl sokat nem valószínű, hogy ért az oldalból, akármit akar, ne tegye. Régebben ugyanis több orosz karakteres bejegyzés is készült tucatszámra, így gyanítom, hogy kollega nem jó szándékkal próbálkozik.

Egyelőre pár szóban erről ennyit. Közben várnám, hogy visszakerüljön hozzám a laptop, de úgy látom erre még várnom kell még mindig. Már a harmadik hete nincs. :( Úgyhogy most a türelem gépet terem...