‹‹ Vissza a bejegyzés listához

Víz, víz, és még több víz

2010. június 2. 15:50:03

Címkék: víz, eső, csapadék, tavasz, nyár, hűvös

Az utóbbi hetekben, már lassan hónapokban esett csapadékról...


Végre elérkeztünk egy olyan naphoz, mikor alig esett az eső, sőt már sütött a Nap is egy keveset. Bár ez még vajmi kevés, és szombatig esőt mondogattak még mindig, majd meglátjuk mi lesz. De már az egy kicsit tényleg erős, hogy mindenfelé víz, tócsák, tavak... szerencsére itt még kimaradtak a homokzsák pakolások, ám a várost átszelő másik patak képes és kiönt a végén, bár tudják kezelni némileg a helyzetet, mivel a Hór-patak egy víztározóból kapja az utánpótlást és azt el tudják zárni... bár abban a tóban is már annyi a víz, hogy már a fák sem látszódnak szinte ki, pedig eredetileg ott kezdődött a part... anno. De azóta tényleg sok Balatonnyi csapadék zuhant az országra és hát a hegyekből érkező víz minden medret feltölt.

Tegnap már mi is sétálgattunk mindenfelé. Az itteni Kánya-patak is teli volt, még vagy 10-20 centi választotta el attól, hogy kiöntsön, bár ez mindig az aktuális medertől függ. Hol keskenyebb, hol szélesebb, ám szerencsére tudta tartani az érkező vizet (legalábbis a környékünkön). Hasonlóan a Hór is, bár a város belsejében át kellett vágni egy utat, mert a hídat remekül tervezték és noha még a mederben elférne a víz, a híd útját állta és felgyüllemlett az így is rengeteg csapadék... Remélhetőleg már nem akar többet esni, mert már minden vízben úszik. Szegény csirkék már lassan a mocsaras élőhelyhez fognak hozzászokni és az, hogy a száraz földbe vegyenek némi fürdözést, az már elképzelhetetlen.

A víz mellett a minap még különleges égi jelenséget is láttuk tesómmal. Nézek ki az ajtón, hogy milyen az idő, és az égen feltűnik valami furcsa sáv az egyik felhőrétegen. No mi a fene, a szemem káprázik? Nézem, nézem és mintha egyre lentebb ereszkedne és egy kisebb nyúlvány indulna el a föld felé. Húha, ehhez már fényképező is kell. Mire a géppel a kezemben kiértem, már szinte teljesen leért a földig a valami, ami egy tuba volt. Élőben még nem láttam ilyet, de végre most eljött ez az idő. És még sikerült is lencsevégre kapni. Bár lehetett volna jobb kép, de sebaj. Ám amilyen gyorsan kialakult, pár pillanat alatt szerte is foszlott. Nem tartott sokáig, pár percnél tovább biztosan nem. Így pont jókor voltam, jó helyen :)